RSS Feed

Men kan du noe skikkelig?

September 19, 2012 by admin

Snart ferdig. Som betyr at jeg snart skal forklare potensielle arbeidsgivere hva jeg kan og har bedrevet de siste årene med. Jeg gleder meg. Og gruer meg. Sist runde med jobbsøking spurte en av disse potensielle arbeidsgiverne meg rett ut “Ser du har masse pedagoikk og sånn, men kan du noe skikkelig?” Underforstått programering eller regnskap.

 

Over ser du et bilde hentet fra Univeristetet i Bergen sine sider for å bytte passord. De har mange dyktige programerere. Programererens oppgave er å lage god kode, som gjør det den skal, og bare det.

Sånn burde teksten over også være. Den skal få brukere til å lage et godt passord. Bare det.

Jeg studerer digital kultur. Jeg kan noe om hvordan folk bruker datamaskinen. For eksempel om de vil lære seg noe, eller vil gjøre jobben sin. Ofte kallt e-læring, digital danning, brukerperspektiv, brukergrensensitt.

  1) Passord må være minst 10 tegn langt. Maksimum lenge er 128.
      2) Minst 5 ulike tegn.
      3) Må inneholde tegn fra minst tre av gruppene;
        (i) små, (ii) store bokstaver, (iii) tall og (iv) spesialtegn.
      4) Din kontoid kan ikke være en del av passord.
      5) Din kontoid stavet baklengs kan ikke være en del av passord.
      6) Ditt navn kan ikke være en del av passord.
      7) Ditt navn stavet baklengs kan ikke være en del av passord.
      8 ) Tegnene ' , " , : og ; kan ikke benyttes i passord.
      9) Norske og spesialtegn for eks. æ , Å , ä, ó kan ikke benyttes i passord.
      10) Et ord fra ordbok/ordliste er ikke tillatt.
      11) Du kan ikke bruke nåværende passord.

      Et passords maksimale levetid er 13 måneder.

Reglene prøver å fange opp vanlige måter å lage enkle passord som er enkle for uvedkommende(datamaskiner) å gjette. Noen av reglene er dessuten der for å hindre at brukeren lager passord forskjellige systemer ikke klarer å forstå.  Alt sammen bra, alt sammen bortkastet. Det hele legger opp til at brukeren skal misslykkes minst en gang, gjerne 11 ganger.

xkcd sier det bra.


4 Comments »

 1. k says:

  Berre ein referanse til «regel 11», hjelpes … No som JavaScript er funne opp, så går det jo an å sjekka «styrke» etter kvart som du skriv inn passordet 😉 kan jo til og med sjekka opp mot brukarnamn og det gamle passordet!

  Er ikkje regel 3 del (iv) og regel 9 sjølvmotseiande?

  Passord er jammen ikkje lett. Eg har gått over til å lagra alt i Firefox Sync (difor har eg òg skrudd på hovudpassord der) og berre ta tilfeldige tekststrengar som passord (tastaturmosing og litt tilfeldig klipp og lim). Det som er så rart er at for den gamle teknologien «ssh», så er passordproblemet løyst for lenge sidan; du berre gir tenaren din offentlege nøkkelfil, og den korresponderande private fila har du sjølv. Berre den som har den private fila kan logga på som brukaren med den offentlege nøkkelen. Den private fila kan sjølvsagt krypterast med eit passord sånn at du treng både fila og eit passord, men det er likevel berre eitt passord å hugsa på, med mindre du absolutt _vil_ ha ulike nøklar for ulike tenarar. Men poenget er at ein som får tak i passordet ditt ikkje får noko nyttig ut av det, utan å i tillegg ha den fila di. Han/ho får iallfall ikkje moglegheita til å logga på ein haug med andre maskinar kor du brukte same passord 🙂 Det er rart at webben er så langt tilbake i forhold til det enkle tekstgrensesnittet på dette punktet … eg skulle gjerne ha logga på med ssh-nøkkelen min på webmailen min :-/

 2. Digital kultur, det er interessant!
  Studerte og jobbet selv med krysskulturelle utfordringer og er veldig interessert i hvordan ny teknologi endrer organisasjoner (eller kan gjøre det), så vi har nok en del sammenfallende interesser der. 🙂
  Tror jeg må følge med på bloggen din fremover gitt!

  God helg. 🙂

 3. EWian says:

  Det med pasord er ikke lett, mye å huske på, begynner å ha forsåelse for de som bruker facebook som innlogging til alt.

  Lykke til med jobbsøking!
  EWian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *